MůjPřehrávač.cz - Fórum • Autorádia připraveny pro iPhone (works with iPhone)

Autorádia připraveny pro iPhone (works with iPhone)

Sekce věnovaná integraci multimediálních přehrávačů do automobilů

Moderátor: cvrček

Autorádia připraveny pro iPhone (works with iPhone)

Odeslat #1 od cvrček v úte led 05, 2010 13:40

Autorádio a iPhone 3GS

Po delší odmlce se opět hlásím s další radou, která se nyní bude týkat pevné instalace iPhone k autorádiu.

Pevnou instalací mám na mysli propojení "FullSpeed". Tedy pěkně pomocí Dokovacího konektoru a rovnou na speciální konektor rádia. Výsledkem takového propojení je, že vám autorádio iPhone dobíjí, můžete v něm pomocí rádia listovat a spouštět hudbu. Hudební výstup putuje přes dokovací konektor, je tedy nezesílený a kvalitní (ne jako ze sluchátkového 3.5 mm jacku).

(Dalšími možnostmi jak iPhone s autorádiem propojit jsou stejné, jako pro iPod. Viz téma o úroveň výše.)

Nedávno jsem stál před problémem, jak do automobilu plně integrovat iPhone (v mém případě šlo o 3GS 32 GB). Jelikož jsem obdobnou situaci řešil už s iPodem 5.generace, nepředpokládal jsem, že by se to až tak lišilo. Předpoklady se ale tradičně ukázaly jako mylné.
Začneme troškou teorie.

Jaké jsou rozdíly mezi iPodem a iPhonem?

Teoreticky žádné, nicméně opět platí rčení "suchá teorie - zelený strom praxe".
iPod i iPhone má stejný dokovací konektor, kabely tedy pasují, co se liší, je napájecí proud. iPod se spokojí s cca 500mA, iPhone už pro svůj běh vyžaduje aspoň 750 mA, lépe ale rovnou 1A, ať se zbytečně neničí baterka. Dřívější autorádia označovány jako "Ready for iPod/made for iPod" nedisponují tak mohutným napájecím proudem a tak k nim sice HW iPhone připojíte, ale nebude se vůbec nabíjet, odmítne komunikovat a ještě vám vyhodí anglickou hlášku, že "toto zařízení není iPhonem podporováno". O přehrávání hudby, tedy nemůže být ani řeč.
Na rádiu označeném "Made for iPod" většinou výrobci specifikaci rádia v katalogu doplňují malou ikonkou iPodu s nápisem. viz níže.
Tyto rádia vám bezpečně přehrají váš iPod téměř každé verze a generace, ale NEPORADÍ si s iPhonem.

Co musíte tedy hledat, je: tato ikona (ta černá) - Works with iPhone
Obrázek
Obrázek

Některé rádia, zpravidla ty nejnovější, podporují jak iPod, tak i iPhone. Starší modely zase jen iPod. Některé nové zase jen iPhone. Je v tom velký maglajs, proto radím, hlavě vždy pečlivě pročíst specifikace dotyčného modelu.

Já potřeboval, aby rádio umělo komunikovat jak iPodem, tak i s iPhonem. Hledal jsem tedy model označený oběma ikonkama - v pravdě detektivní práce, moc jich zatím není.

Mezi výrobci autorádií, které jsou určeny pro iPhone, je nejdále stále ALPINE.
Nabízí hned několik modelů různých cenových hladin, které umí pracovat s iPhonem. A to tím způsobem, že svůj iPhone propojíte pouze pomocí kabelu a nepotřebujete již nic jiného. Takový KENWOOD stále potřebuje i u většiny nových modelů interface, který je ale šíleně drahý (cca 2000Kc) ještě k ceně rádia.

Zpět k Alpine.

Nové modely jako např. iXA-W404R (cca 12 tis) jsou sice velmi luxusní a funkcemi nabité, ale taky velmi drahé. Osobně jsem po zkušenostech hledal autorádio i bez mechaniky, protože po připojení iPodu/iPhonu na CDčka stejně rychle zapomenete. Levnější alternativou je např. starší, ale velmi dobrý model iDA-X305, ale i ten je za cenu cca 9 tis Kč, což je ale pořád hodně. Následuje model iDA-X303 (cca 5tis), který dovede jak iPod, tak i iPhone, ale už nemá klasický barevný displej. Základní model bez mechaniky iDA-X301 (za cca 4 tis) ten umí jen iPod (na to pozor).
Potom tu máme v nabídce klasické modely s CD mechanikou. Opět v cenových relacích od 3,5 tis (CDE-101R) až po model např. CDE-105Ri za dvojnásobek - vyšší modely umí opět JEN iPod (!!!).
Nakonec jsem skončil u poměrně levného modelu APLINE CDE-112Ri (necelé 4 tis, protože se mi nechtělo dráždit případné nenechavce), které umí jak iPod, tak i iPhone, má 4 volitelné barvy podvícení pro sladění s interiérem vozidla (což taky hrálo roli), vstup USB, vstup 3.5mm jack a má v balení přiložen kabel k propojení iPhonu a rádia (to nemá automaticky každý model podporující iPhone! - samotný kabel vyjde na cca 600Kc).
Autorádio jsem nainstaloval do automobilu výměnou za originální, nutný byl nákup rámečkové redukce, protože staré rádio nemělo klasickou velikost 1DIN, překontroloval ISO konektory a jejich PINy (ne každý výrobce automobilů dodržuje jednotný standard). Zapojil, zasunul a bylo hotovo. Celá instalace trvala asi půl hodinky se vším. Ale jelikož jsem to dělal poprvé, tak jsem zkoumal důkladně každé zapojení, měřil proudy a napětí v kabelech (kvůli osobní zvědavosti) atd. atp. Zkušený člověk by rádio namontoval za asi 10 minut.
V mém hledáčku uvízla i značka Pioneer, ale v důsledku menší nabídky modelů a chuti vyzkoušet také něco jiného, jsem zvolil Alpine. Pioneer nabízí také některé modely s FullSpeed připojením iPhonu, u něj ale budete muset hledat již sami. Většinou jsou všechny informace přehledně napsány v katalozích produktů, které jsou dostupné i na internetu (v PDF).
Katalog Alpine http://www.alpine-europe.com/fileadmin/PDF/Summer_2009/Summer09_LR_AOEU_EN.pdf
Katalog Pioneer http://www.pioneer.eu/eur/products/25/121/61/overview.html

První zapojení, klady, zápory, jízda
Jakmile jsem rádio zapojil, zasunul klíček do zapalování, tak se rádio automaticky zaplo, provedl jsem úvodní nastavení barev, ekvalizéru, předvoleb a jal se zapojovat nejprve iPod. Na rádiu jsem nastavil za "Source" iPod a čekal. Na iPodu se objevil nápis APLINE a ikonka dobíjení. Rádio chvíli iPod načítalo (dle velikosti GB) a poté již nabídlo v menu "search" umělce, alba, žánry atd. Po výběru ihned začlo hrát. Vyhledávání skladeb v knihovně iPodu má ALPINE zmáknuté oprvadu dobře (lépe než můj starý Pioneer - tam jsem se opravdu hodně naklikal), několika kliknutími jste na hledané písničce. Nevadí ani jednořádkový displej.

Po iPodu přišel na řadu iPhone.
Zapojil jsem dokovací konektor a první co bylo, vyskočila hláška o tom, že "toto příslušenství není určeno pro iPhone"! Trochu jsem se leknul, hlášku zrušil a autorádio...začlo načítat iPhone. :) Vše proběhlo poté stejně jako u iPodu. Po druhém připojení iPhonu k rádiu už rádio komunikovalo normálně a žádná hláška se už neobjevila. Rádio iPhone dobíjí a plně s ním komunikuje.

Jelikož mám v iPhonu také navigační software, byl jsem zvědav, jak si rádio poradí s ním. Mile mě překvapilo. iPod aplikace může běžet na pozadí, tedy se vám do reproduktorů normálně přehrává hudba, a navigace běžící na displeji posílá povely rovnou do reproduktorů automobilu. Vždy před hlasovým povelem dojde k plynulému ztišení přehrávané skladby, ozve se např. "za 700 metrů odbočte do leva" poté se opět skladba zhlasí na předchozí úroveň a pokračuje v přehrávání. Velmi příjemné. Tedy ne ve městě, kde neustále zatáčíte, to byste z poslechu hudby moc neměli. :mrgreen:
iPhone je normálně dobíjen, i když se mi zdá, že pokud běží navigace a iPod najednou, dobíjení se výrazně prodlužuje. Pořád jde ale o dobíjení, nestane se vám tedy, že byste po vystoupení z auta, měli baterku méně nabitou než před jízdou.

Klady
+ plné ovládání iPhonu z autorádia
+ dobíjení iPhonu
+ kvalitní reprodukce
+ rychlost, pohodlnost,
+ jeden kabel na vše
+ možnost připojit ovládání z volantu (dle typu nového rádia)

Zápory
- nutnost koupit nové rádio (pokud ale měníte za tovární, vždy získáte mnohem lepší zvuk, příjem a funkce)
- dokoupené rádia nespolupracují s displejem palubního počítače v automobilu (zobrazení frekvence atd)
- nové rádia lákají nenechavce

Další možnosti připojení

Jsem osobně nezkoušel, je nákup rádia podporující Bluetooth A2DP profil. jako je Clarion FB-289RBT. iPhone s ním (údajně) propojíte přes bluetooth, a rádio bude reprodukovat. Ovládání bude pomocí iPhonu (což není tak zlé), horší ale je, že iPhone nebude dobíjen, tedy automaticky bude následovat koupě CL adaptéru, který vám zabere zásuvku zapalovače (moc kabelů v interiéru nemám rád) a pokud budete potřebovat nabíjet i něco jiného, budete nuceni neustále přehazovat adaptéry, případně koupit nevzhlednou rozdvojku. Už jen to pomyšlení na kopy kabelů mě odradilo.

iPhone můžete také připojit k originálnímu autorádiu, které již v automobilu máte od výroby, nicméně nemůžete čekat, že se bude jednat o něco komfortního.
V drtivé většině se iPhone/iPod připojuje na speciální adaptér/interface, který je schopen pouze imitovat CD changer a neumí tedy vůbec pracovat s ID TAGy (bude zobrazovat jen nicneříkající TR 01, 02 atd.), což je pro iPod/iPhone zcela zásadní, kvůli listování v knihovně umělců, žánrů, alb, atd. (jde např o řešení Xcar Link)
Za bratru dva a půl tisíce tedy dostanete řešení, které umí dobíjet váš iPhone/iPod a pouštět playlisty - to je vše.

Tento článek má pouze informativní charakter a shrunuje některé mé poznatky. Kladl jsem si za cíl, seznámit vás s možností připojení iPhonu do automobilu tak, abyste nemusel trávit hodiny hledáním na internetu co a jak koupit, připojit a co od toho čekat.
Pokud máte jiné zkušenosti, klidně se podělte dole v diskuzi.
cvrček
Moderátor
Moderátor

Re: Autorádia připraveny pro iPhone (works with iPhone)

Odeslat #2 od clickk v ned led 17, 2010 20:32

Nadhera! Diky za nej. :)
MůjPřehrávač.cz / iPodpedia

iPod Video 5.5G | Sennheiser PX 100 | MediaMonkey
ObrázekObrázek
clickk
Guru
Guru

Odeslat #3 od fireball_ v čtv úno 18, 2010 22:37

Ahoj,

musím říct, že si napsal parádní článek.
Dá se říct, že máme stejný osud. Právě jsem se odhodlal pro výměnu vestavěného radia zkrz spolupráci s Iphonem 3gs. Tvůj článek mi řekl všechno potřebné po čem se mám pídit aby radio mělo.

Napadli mě dva dotazy:
1) To rádio z Iphona tahá hudbu (jako z flashky) a nebo to reálně přehrává iphone?
2) Zkoušel si přes to Alpine rádio přehrát formát m4a? Já mám všechnu hudbu v tom a lossless kvalitě. Mohl by si případně vyzkoušet?

Díky a předem dík
fireball_

Odeslat #4 od fireball_ v čtv úno 18, 2010 22:40

sry ještě něco :D

1) upřesnění - to m4a mám v iphonu takže mě zajíma zda to pak přehraji
2) ještě další dotaz - jak to funguje ve chvíli když ti někno volá?
fireball_

Odeslat #5 od cvrček v pon úno 22, 2010 00:28

Zdravím,
zkusím odpovědět, co budu moci.

1) Nevím, co myslíš tím, že to tahá hudbu jako z flešky. Popíšu to asi takto. Připojíš iPhone ke kabelu, na iPhonu se objeví u baterky blesk a normální menu. Na rádiu nastavíš za "Source" iPod a rádio si automaticky načte iPhone, tuším, že začne defaultně hrát buď první playlist, nebo skladba, která hrála naposled. Ty máš pak možnost přes rádio začít listovat v iPhonu stylem umělec, album, playlist, žánr atp. Vybereš co chceš a a rádiem spustíš. Na iPhone tedy nesaháš. Na tom v podstatě nic neuvidíš. Takže jako z flešky. Kdybys chtěl vidět na iPhonu i artwork, tak jen při přehrávání přes připojení 3.5mm jack a AUX. Některé drahé modely Alpine normálně zorbazují i na svém barevném displeji to samé co iPhone, ale obyč modely s "kalkulačkovým" displejem pouze text (ID Tag).

2) Já v iPhonu nemám nic jiného než MP3, takže m4a jsem nezkoušel a ani žádný takový soubor nemám. V dokumentaci rádia je napsáno (opět dle modelu), že třeba to moje rádio umí MP3, WMA a AAC soubory. WMA a AAC umí vyšší modely, ty základní umí pouze MP3. AAC je takový povšechný název pro "bezstrátovou kompresi" a teoreticky by mělo rádio disponovat i kodekem od Applu a soubory m4a normálně přehrávat, ale vyzkoušené to nemám. Pokud nespěcháš, v týdnu bych to vyzkoušel a dal vědět.

3) Když někdo volá, funguje to normálně, hudba se ztlumí, přehrávání přeruší, displej iphonu se rozsvítí a objeví se volající. iPhone mi normálně zvoní do reproduktorů auta. Ale já ho mám připojený ještě přes Bluetooth na Parrota a tak, když přijmu hovor na ovládání HF, tak mi jde zvuk do reproduktorů auta a když hovor přijmu na iPhonu, tak mi jde hovor do něj, tedy do sluchátka. Po vyřízení hovoru se hudba opět zapne a zesílí na předcházející úroveň a pokračuje v přehrávání tam, kde se přerušila - automaticky.

Já mám iPhone v držáku na palubce a většinou mi jede navigace. Možná bych ještě uvedl jednu malou, i když logickou, záludnost. Když jede navigace v iPhonu a na rádiu nemáte nastavený za zdroj iPod, ale třeba tuner, tak vám iPhone nepřehrává nijak hlasové povely. Ani ze svých reproduktorů a volba hlasitosti je v navigačním SW nedostupná.

EDIT: Tak rádio normálně zvládá m4a soubory.
cvrček
Moderátor
Moderátor

Odeslat #6 od Návštěvník v ned dub 25, 2010 20:30

Zdarec lidi poradte. Mam IPhone 3gs a Alpinacka Alpine. Alpinak mi nacte iphona na displey se ukazuje track, cas atd, vizualne bezi, ale zvuk z repraku ani nahodou. Nevite co s tim?
Diky za pomoc
Návštěvník

Odeslat #7 od Návštěvník v ned dub 25, 2010 20:31

Návštěvník píše:Zdarec lidi poradte. Mam IPhone 3gs a Alpinacka Alpine. Alpinak mi nacte iphona na displey se ukazuje track, cas atd, vizualne bezi, ale zvuk z repraku ani nahodou. Nevite co s tim?
Diky za pomoc

Pardon to radio je samozrejme Alpine iDA-X303
Návštěvník

Odeslat #8 od Host v pon dub 26, 2010 18:04

Zkus k rádiu připojit jiný iPhone nebo iPod - příjdeš na to, jestli je chyba rádiu nebo v iPhonu.
Zkontroluj všechny konektory a důkladné zapojení.
Zkontroluj hlasitost rádia a iphonu případně jeho nastavení (což si asi udělal) :)
Možná bych ještě doporučil reset nastavení iPhonu (ale s rozumem, ať si něco nepokazíš (!), někdy iPhone sám nenaběhne a nabídne jen restore- což je na zabití a udělal bych to až jako poslední možnost.

Nic jiného mě dál nenapadá.
Host

Odeslat #9 od Marek v pát čer 11, 2010 18:44

Díky za článek.
Koupil jsem PIONEER DEH-4200SD, který works with iPhone. Rozhodující pro mě bylo to, že můžu použít normální obyč. synchro kabel do USB vstupu radia - zepředu a cena 3.250.- Když nechci připojovat IPhone, žádný kabel mi v autě nevisí. Přehrávání iPodu a navigace funguje stejně, jako popisuješ u Alpine. Rozdíl je, když mi někdo zavolá. Ztlumí se hudba i navigace, ale zvonění nejde do reproduktorů a hlas volajícího taky ne. Jen z iPhonu. To zvonění z reproduktorů šlo přes Parrota a bluetooth, nebo přes autoradio a dokovací kabel?
Marek

Odeslat #10 od cvrček v úte čer 15, 2010 10:38

To: Marek
Zvonění a hovor šel do repro díky bluetooth a Parrotu.
Rádio si vybral velmi dobré na tu skvělou cenu. :)
Mě by jen vadilo pouze modré podsvětlení.
cvrček
Moderátor
Moderátor

Další

Napsat odpověď

Citovat vybrané

Zpět na In-car integration