MůjPřehrávač.cz - Fórum • iTunes krok za krokem - Instalace, nastavení

iTunes krok za krokem - Instalace, nastavení

iTunes krok za krokem - Instalace, nastavení

Odeslat #1 od ohm v ned lis 18, 2007 17:58

Program iTunes neodmyslitelně patří ke komunikaci mezi iPode a počítačem, popřípadě macem. Existují ale i různé alternativy, jako je například MediaMonkey, ale tento tutoriál bude plně věnován pouze a jenom iTunes. Nyní se vás budu snažit seznámit s intalací a základním přehledem. Tutoríál se týká pouze verze pro běžné počítače (win XP).

Instalace
Než se vůbec pustíme do instalace, je za potřebí si stáhnout aktuální verzi iTunes. Pro nejnovější verzi nemusíme chodit příliš daleko, najdeme ji přímo na webu applu (http://www.apple.com/itunes/download/).
Po stažení otevřeme instalační soubor a můžem se dát do instalace. Po otevření se nám otevře installer, řekne nám co itunes umí, atd... V dalšim kroku se nás zeptá kam chceme iTunes nainstalovat, jestli chceme ikonku na plochu nebo jestli chceme mít iTunes jako defaultní přehrávač hudby na PC.

Obrázek

Dále už probíhá samotná instalace, která trvá několik málo minut.

Obrázek

Po dokončení instalace následuje finish, a hned poté nám nabídne, zda nechceme restartova počítač. Já osobně jsem počítač nerestartoval a nic se nestalo :cool: .
Pokud tedy máme nainstalováno, můžeme se vrhnout na samotný program, který nese ono jméno iTunes. Při prvním otevření nebo při aktualizaci nás vždy vyzve pro přečtení a souhlasení s licenčními podmínkami. Po souhlasu se nám otevře prázdné iTunes.

iTunes
Obrázek

Hned na první pohled vás může zaujmout rozdělení plochy na dvě části. V levé části se nachazí vaše knihovna (Library), ve které vždy naleznete veškerou hudbu, popř. filmy, seriály (TV Show), rádia, podcasty, ... . Dále vidíme iTunes Store, které ovšem pro nás zatím není příliš zajimé. A podtím vším máme playlisty, těm se budu věnovat více v dalšim tutorálu.
Pravá čast je zatím prázdná, v té se nám bude vždy zobrazovat obsah knihovny (hudba, filmy, ...). Řazení probíha tak, že klikneme na název sloupce a ono se nám to podle něj seřadí, což je někdy velice praktické.

Preferences
Nyní se podíváme na nějaké základní nastavení.
Dáme-li "Edit->Preferences" otevře se nám okno, ve kterém je několik záložek. Nyní vám popíši jednotlivé záložky.

1) Záložka General
Obrázek

Source text, Song text - Nastavujeme velikost fontu v "levém sloupci" a velikost fontu písniček
Show -U Show (zobrazit) si můžeme zaškrtnout, co vše chceme aby bylo v levém sloupci v knihovně.

Dále je zde několik specifických položek.
Show genre when browsing - můžeme nastavit jestli chceme zobrazovat žánry v browseru.
Group compilations when browsing - jestli má itunes rozlišovat compilovaná alba od normálních v browseru.
Show links to the iTunes stor - slouží k rychlému skoku do iTunes (doporučuji odškrtnout), u písníček máte odkaz na itunes store.
Show content ratings in library - jestli chceme zapisovat hodnocení do knihovny.
Automatically download missing album artwork - jestli chceme automaticky stahovat album artwork (bez iTunes účtu nefunkční).
Remember view setting for each source - jedná se hlavně o to, jaké "sloupce" v seznamu hudby playlist bude obsahovat (myslim :-D )

Check for updates automatically - automaticky kontrolovat, zda není nová verze iTunes.

Shared Name - název knihovny pro sdílení.
Language - jazyk, bohužel iTunes pro PC ještě není lokalizováno, takže volím zvolit (ponechat) English.

2) Záložka Podcast
Záložce podcast se budu věnovat hlouběji později u Podcastu, každopádně zde toho moc k nastavení není (jak často kontrolovat podcasty, když je k dispozici nový, tak jestli se má stahnout, ...)

3) Záložka Playback
Zde je nastavení zvuku způsobu přehrávání, věnovat se ji budu později.

4) Záložka Sharing
Otázka sdílení vaší knihovny. Zaškrtnete zda chcete nebo nechcete sdílet. Pokud zaškrnete že chcete sdílet, musíte jeěťe vybrat co.

5) Záložka Store
Store se nás zatím bohužel netýká :cry: , takže tomu se nebudu věnovat vůbec.

6) Záložka Advanced
Zde je hlubší nastavení co se vypalování, či importování až po vizualizace týče. Zatím nic nastavovat nebudeme.

Další záložkám se zatím věnovat nebudeme, neboť toto nám do začátku stačí.

Obrázek
ohm
Moderátor
Moderátor

Re: iTunes krok za krokem - Instalace, nastavení

Odeslat #2 od fiffft v ned říj 12, 2008 17:32

hodil by se drobný upgrade :angel: itunes už v čr je a jeho nastaveni nebo spíš registrace neni uplně jednoduchá :)

/edit by clickk: dik za upozorneni
fiffft

Odeslat #3 od FildasekS v pát pro 19, 2008 20:30

Dobrý den,
Potřeboval bych poradit když chci vytvořit vlastni playlist a mám externí hardisk nechci aby se mi všechny sklatby kopírovaly z externího disku na pevný jde to i tak že tvořím přímo z externího disku?
FildasekS

Odeslat #4 od FildaS v pát pro 19, 2008 20:35

Mám prostě připojený externí disk na kterém mám asi 450gb hudby chci si dát do ipodu pár alb není nějaká jednodušší cesta jako přes itoes přejít? a vložit tam jen tu hudbu? potřebuju poradit mám ipod chvilku a jsem z toho fakt jelen je to na mě asi moc složité děkuji za pomoc
FildaS
Návštěvník
Návštěvník

Odeslat #5 od terezka.o v pon bře 09, 2009 10:25

ahoj, chtěla bych se zeptat, jak dostat podcasty do ipodu? v itunes mi jejich přehrávání funguje v pohodě, ale nedaří se mi je dostat i do ipodu...
dík
terezka.o

Odeslat #6 od clickk v úte bře 10, 2009 16:25

Chytnout a pretahnout. Melo by to fungovat. Pripadne nastavit synchronizaci a je po problemu.
MůjPřehrávač.cz / iPodpedia

iPod Video 5.5G | Sennheiser PX 100 | MediaMonkey
ObrázekObrázek
clickk
Guru
Guru

Odeslat #7 od SparrowCZ v čtv kvě 07, 2009 11:49

Ahoj, mam trosku podobny problem jako "FildaS" s tim rozdilem, ze potrebuji iTunes nastavit tak aby mi neswapovalo veskere synchronizovane data na muj disk C:

Mam iPod Touch v2, a taky Notebook, obcas synchronizuji na NB a obcas na PC. Problem je v tom ze mam celkem male Ccko disk (jen na system a nejcastejsi programy) a kdyz synchronizuji iPod tak mi to pere veskere zalohy aplikaci, her, videi a hudby, kterou jsem sesynchronizoval na NoteBooku na disk C: na mem PC. I kdyz jsem nastavil instalaci na jiny disk a preinstaloval iTunes tak mi to porad vse nahrava na C: :twisted:

Nevite nekdo co s tim a jak se tomu vyhnout?
Diky
SparrowCZ
Návštěvník
Návštěvník

Odeslat #8 od clickk v pát kvě 08, 2009 07:56

a kdyz nastavis manualni synchronizaci?
MůjPřehrávač.cz / iPodpedia

iPod Video 5.5G | Sennheiser PX 100 | MediaMonkey
ObrázekObrázek
clickk
Guru
Guru

Odeslat #9 od janeysh v ned črc 26, 2009 20:43

Mám takovou asi blbou otázku, ale nemůžu na to přijít...jak můžu vybrat víc položek v itunes, aniž bych musela držet ctrl a vyklikávat je? Když chci napsat info pro celý album, tak je to otrava to všecko oklikávat a věřím, že je rychlejší možnost:)

Díky moc! (muj mail janda.sranda@gmail.com)
janeysh

Odeslat #10 od xxxdvorixxx v pon črc 27, 2009 10:38

použít shift? :)
Tuším, že při náhledu alb to lze i vybráním myší...
Cowon D2+ +Donnio Quanto + FiiO E3 + Koss Porta Pro + Audio-Technica ES7 moded + Head-Direct RE0 + Fubar IV
Obrázek
xxxdvorixxx
Moderátor
Moderátor

Další

Napsat odpověď

Citovat vybrané

Zpět na iTunes